Vaše personalno Lean putovanje

Vaša kompanija (organizacija) možda nije započela sa Lean putovanjem, ali to ne znači da Vi lično ne možete. Ovdje je 6 ključnih koraka koje možete pokrenuti. Autor: Jamie Flinchbaugh, IndustryWeek

Vaša kompanija (organizacija) možda nije započela sa Lean putovanjem, ali to ne znači da Vi lično ne možete. Ovdje je 6 ključnih koraka koje možete pokrenuti.

Prilikom potpisivanja moje knjige „The Hitchhiker's Guide to Lean“ (Vodič za autostopere kroz Lean) često bih pisao: „Lean je i organizaciono i lično putovanje, a počinje od tebe“. Toliko smo fokusirani na organizaciono Lean putovanje da često zaboravimo na naše lično. Dobijam dosta e-mailova od pojedinaca spremnih da započnu lično Lean putovanje ali se suočavaju sa dosta prepreka. Želimo pomaknuti čitavu organizaciju naprijed ali šta je sa ličnim radom?

Lean putovanje se odnosi na servisiranje kupca, dizajniranja i unaprijeđenja ljudskog rada i rješavanje problema. Da li se ti izazovi odnose na vaš lični rad? Naravno da odnose, bez obzira na vašu ulogu i profesiju. Dakle prije nego kritikujete vašu organizaciju da se ne kreće naprijed, uvjerite se da ste vi na tom putu, a ne samo puki posmatrač.

Zamislite (ukoliko morate) da ste započeli putovanje sa izostankom bilo koje podrške. Šta možeš učiniti?

1. Izbjegnite Lean terminologiju. Ja sam generalno protiv stručne terminologije, iako nemate podršku bit je da ga tiho koristite a ne da se oglašavate. Niko ne treba da zna koji alati ili metodu koristite, ili njihovo porijeklo ili koje metode su Lean a koje nisu. Da li stvari popravljate? To je sve što je važno u ovim okolnostima.

2. Fokusirajte se na benefite. Ne treba vam mapa puta. Ne pokušavajte graditi remek-djelo. To nije čak ni za promjene menadžmenta, osim možda za sebe. Fokus neka bude na vašim gubicima, vašim problemima, vašim prilikama za poboljšanje. Lean je sredstvo za kraj, a vaš kraj je vaš optimalan učinak u vašem datom opsegu.

3. Standardizujte svoj rad. Standardizacija vašeg rada na individualnom nivou često se razlikuje od nivoa organizacije. Vaše najveće mogućnosti su poboljšanje dosljednosti, omogućavajući sebi da svoje vještine i znanje primjenite pod različitim uslovima bez neuspjeha. Ovo može imati oblik kontrolnih listića, skripti ili rutina. Možda je jednostavno kao i 3x5 kartica koja je pričvršćena za vašu kancelariju ili nešto složenije.

4. Eliminišite otpad. Fokusirajte se na vašu svakodnevnu rutinu, jer je to najveća prilika da se eliminiše otpad koji se ponavlja. Možete se fokusirati na to kako upravljate elektronskom poštom, kako se pripremate za sastanke ili kako organizujete svoje datoteke. Ako možete sutra raditi na poslu i pronaći 5 sekundi otpada za eliminaciju, to možda neće izgledati mnogo. Ako to radite ponovo svaki radni dan na godinu, na kraju ćete uštedjeti 18 minuta van vaše dnevne rutine. To i dalje možda neće izgledati mnogo, ali tokom sljedeće godine stvorite 1.5 nedelje slobodnog kapaciteta. To je performanse koje se mijenjaju u igri.

5. Pronađite korjen uzroka. Mnogo metoda za rješavanje problema, kao što su A3 i DMAIC, trebaju angažman više od jedne osobe koje sarađuju. Organizuje radni tok ka rješavanju problema kako bi pomogao ljudima da prođu kroz probleme. Iako je svakako korisno za pojedince, smatram da su pojedini ljudi spori u usvajanju takvih metoda. Početak implementacije manjih dijelova može biti prilično korisno. Počnite koristiti metode koje će vam pomoći da dođete do osnove. Fokusirajte svoje rane napore na metodu 5 Zašto i Riblje kosti (takođe nazvane Ishikawa). Postanite učenik uzroka i posljedica i na dobrome ste Lean putu.

6. Uzmite vremena za refleksiju. Osvrćući se na svoj posao, svoj učinak, na ono šta radi i ne radi, šta je završeno i djelimično uloženo tokom aktivnosti na Lean putovanju. Ako se ne izdignete pogled iznad dnevnog haosa i rutine, ne znate da li vam se vaše aktivnosti približavaju vašem odredištu ili ne. Bilo da koristite formalni metod kao što je After Action Review ili jednostavno pregledajte svoje aktivnosti 20 minuta na kraju nedelje zavisi od toga šta najbolje odgovara za vas.

Kada ste u ovoj situaciji, vi ne tražite kredit za vaše napore da koristite metode za unaprijeđenje. Vi tražite samo kredit za poboljšanje performansi a Lean je sredstvo za to.


Prijevod je doprinos Targer Engineering & Consulting

06.11.2018 15:36