Novi softver za onaj stari hardver

Zamislite da je sve sa čim ste sinoć zaspali tokom noći nestalo, i da ste se jutros probudili u pećini. Sat je premotao na 100.000 godina prije nove ere, neko čudo, šta li je, probudili ste se u svom plemenu i krenuli u jedan običan radni dan. Autor: Damir Delić Đuljić, Targer E&C trener i konsultant

Hodate pored rijeke, polugladni i u pratni plementskog druga, posmatrate rijeku i sve oko vas, mislite o ribama, o hranjivim biljkama, tragate za hranom. Vruće je, znate da je neophodno sjesti i odmoriti, čuvati energiju. Posmatrati. Nešto će se već desiti, hrana će već doći.

Šetali ste 10-ak kilometara, ali ljeto je, i to baš i nije preteško. Odmarajući, primijetite hranjivo korijenje i listove, brzo skačete i dohvatate ga, oduševljeni. Međutim, prijatelj vas hitno vuče za ruku i u milisekundi – zajedno bježite. Opasnost. Nema razmišljanja, adrenalin radi, trčite punim korakom i bježite na bezbjedno mjesto. Vratit ćete se kasnije, zmije uglavnom napuste mjesto na kojem ih uznemire.

Sporazumjeli ste se, nećete nazad. Nakon mnogo sušnih dana, naišli ste na teren vrlo bogat hranom, i nećete rizikovati. Oduševljeno sakupljate hranu, i nosite je u vašu grupu. U plemenu vas je 40-ak, bit će dovoljno za danas, a sutra idete u većoj grupi.

Zajedništvo plemena je tako prirodno čovjeku, tako potrebno za ribolov, lov i branjenje od vanjskih neprijatelja. Za donošenje hrane, za život.

Uvečer, sjedit ćete oko vatre u grupi, neko će kuhati, a ostali prepričavati šta se zbivalo tog dana. I sutra – ponovo.

2017

Čovjekovo tijelo je optimizovano za uslove života od prije 100.000 godina, ne za svijet u kojem živite danas.

Danas je hrana svuda, grabežljivice ne.

Danas ne morate svaki dan biti u pokretu, ne morate biti spretni za bijeg, možete slobodno provoditi dane pred kompjuterom.

Kao rezultat toga – naša tijela i mozgovi preživljavaju teške i neprirodne napore. Gojaznost, srčana oboljenja, dijabetes, Alzhajmerova bolest, hronično niski nivo energije.

Ljudsko tijelo i mozak jednostavno nisu prilagođeni svijetu u kojem živimo. Priču koju sam pričao ljudi danas nazivaju slobodom.

Dio je izazova vremena u kojem živimo prilagoditi mozak i tijelo socijalnom i psihičkom prilagođavanju, a ne 16-satnom radnom danu posvećenom preživljavanju. U jednom danu sretnemo 200, 500 ljudi. Razgovaramo sa 50 ili 80.

I to je užasno, to je bolest.

Svijet poslovanja i biznisa 2017.godine je tek nedavno došao, i ljudsko tijelo nije prilagođeno novim zahtjevima i novom okruženju.

Nemojte biti ljuti zato što vam je energija slaba. Niste napravljeni za sve to za što ste odgovorni, danas.

Svi smo u istom problemu.

Samo nam treba novi softver za ovaj stari hardver.

06.11.2018 15:39