Kako je kanadska fabrika udvostručila svoju proizvodnju primjenom Lean alata

Autor: -

Siemens Kanada, više od 100 godina stara fabrika, specijalizirana je za elektrifikaciju, automatizaciju i digitalizaciju. S naglaskom na inovativnost ova fabrika uvijek želi da unaprijeđuje svoje operativne tehnike. S vremenom je postalo sve jasnije da dio organizacije - sistema fabrike Siemens RUGGEDCOM u Concordu, Ontario, ne radi u svom punom potencijalu.

Stoga su menadžeri fabrike odlučili rješavati ovaj problem i istražiti više održivih rješenja. Pročitajte kako biste saznali kako je provedba Lean filozofije donijela više ujednačenih operacija i povećanu ergonomiju na radnom mjestu.

PRAZNI GORNJI (VISOKI) PROSTORI KAO DIO LEAN FILOZOFIJE

Glavni je problem bio da je tlo fabrike bilo neorganizirano, što negativno utječe na produktivnost. Mnogo kutija koje su se nalazile u skladištu po kojima se sakupljala prašina bila je jedan od faktora koji su voditelja unaprijeđenja vodili kuda da usmjeri Lean filozofiju.

Dužnosnici su željeli lakši i učinkovitiji sistem, ali su brzo shvatili da jednostavno nemaju potrebnu opremu za postizanje željenih cilja.

GRAVITACIONE STALAŽE ZA RUKOVANJE SKLADIŠTIMA

Nakon vaganja različitih opcija, rukovoditelji RUGGEDCOM-a odlučili su da će modularni sistem s cjevnim profilima i spojnicama najbolje odgovarati njihovim potrebama. Zatim su zakazali sastanak skupnog treninga, tako da je njegov tim za proizvodnju mogao naučiti kako koristiti novi sistem. Nije dugo trebalo RUGGEDCOM shvatiti koliko će modularni sistem (sa cijevima i spojnicama) imati koristi za organizaciju.

„Vizualno je čišći, možete ih prilagoditi i lahko je mijenjati.“- Marwan Totayo - voditelj proizvodnih inženjera fabrike Siemens RUGGEDCOM.

RUGGEDCOM ima puno radno vrijeme za montažera za instalaciju modularnih struktura, koje isto tako preuzimaju dizajn i prototipove od rukovodioca proizvodnje i dalje rade na stvaranju. S kontinuiranim inovacijama, svaki se operator potiče da izrazi potrebe na radnom mjestu i predloži poboljšanja postojećih rješenja za rukovanje materijalom.

Nakon sastavljanja konstrukcija često se provodi provjera stabilnosti postojećih stalaka. Prilagodbe se obavljaju kada strukture više ne zadovoljavaju potrebe radnika.

Objekat (cjevni regali) također imaju dva Kanban spreminaka za dijelove. Kada je jedna od dvije posude prazna, naređuju se dodatne komponente kako bi se izbjeglo istjecanje zaliha. Još jedan plus ovog sistema je da zaposlenik može lakše razlikovati dijelove i vidjeti koji dijelovi će nedostajati.

POSEBNA LOKACIJA ZA SVAKI DIO ZA SMANJENJE KRETANJA

Modularni sistem fleksibilnosti pokazao se iznimno korisnim za RUGGECOME jer je tim mogao prilagoditi veličinu kutija prema proizvodima koje bi skladištili. Modularni sistem za rukovanje bio je idealan i za implementaciju fabrike "prvi ušao, prvi izašao“ (FIFO sistem) kroz Kanban sistem. Nekoliko je tih struktura stvoreno za primanje, skladištenje, komisioniranje, montažu, testiranje, postavljanje i dostavu.

Konačno, postavljene su strukture stalaka za tokanje tako da operatori više nisu morali nositi težak proizvod u cijeloj fabrici.

Trenutačno je 70% proizvodnog poda RUGGEDCOM opremljeno sistemom za rukovanje materijalom. Također su planirane dodatne strukture za odjeljenja za čišćenje i dostavu. Radnici su se navikli na hrabro i jasno izlaganje novih ideja za strukture, što je dramatično povećalo razinu produktivnosti fabrike.

Budući da su počeli koristiti ova rješenja, objekt je gotovo udvostručio svoju proizvodnju od 60 do 100 jedinica dnevno. Ovo dobitak je postignut gradnjom kolica sa repromaterijalom i pripremom unaprijed za proizvodnju neophodnih dijelova dan unaprijed. Štaviše, regali na liniji eliminirali su vrijeme provedeno u šetnji i traženju dijelova.

Na gravitacioni regalima za transport na liniji nalaze se dijelovi za montažu, a svi regali su dovoljno blizu da je lakši dohvat kod svih dijelova. To čini ergonomsko radno okruženje i eliminira nepotrebne pokrete.

Da bi se povećala učinkovitost, tri proizvodne linije spojene su u jednu radnu ćeliju, što je smanjilo za pola broja potrebnih radnika.

FILOZOFIJA LEANA ZA CIJELO POSTROJENJA

Kada je došlo vrijeme za provedbu mršave filozofije na RUGGEDCOM-u, njegova oprema i instalacije nisu bili prikladni za pojednostavljenje poslovanja i rješavanje ergonomskih problema. Dodavanjem stalaka za tokanje u proizvodno područje, kao i sistemom koji bi izbjegao prekomjernu potrošnju i nepotrebne kretnje, operatori sada mogu učinkovitije obavljati svoje zadatke.

U konačnici, svi rezultati koji je donio modularni sistem skladišta pokazali su RUDGECOM-ovom timu da je doista bila pametna odluka o promjeni opreme!

Prijevod je doprinos Targer Engineering&Consulting

06.11.2018 15:43