Snaga LEAN-a ... i zašto nam je potrebna?

LEAN metodologija ima sposobnost da doslovno transformira vašu kompaniji ili organizaciju, zaštiti od nestabilnosti te da bude profitabilna i učinkovitija od bilo kojeg od vaših konkurenata. Autor: -

Danas je iskorištavanje snage LEAN-a važnije nego ikad prije. LEAN metodologija ima sposobnost da doslovno transformira vašu kompaniji ili organizaciju, zaštiti od nestabilnosti te da bude profitabilna i učinkovitija od bilo kojeg od vaših konkurenata. Ako se nađete vi ili članovi vašeg tima u gašenju požara ili trčanju od sastanka do sastanka svaki dan, morate znati da postoji bolji način. Ako primijetite da vaša fabrika nepravi značajne skokove u uštedi troškova ili operativnih inovacija u smjeru poboljšanja učinkovitosti u svim odjelima, zapravo obavljate stalnu bitku samo da bi “ostali u poslu”. Ako ne možete mjeriti određena područja rada odgovarajućim postupcima i vaši zaposlenici imaju visoku razinu frustracije, tada bi vodstvo i kultura komapnije trebala prezeti novi smjer.

Šta je LEAN?

Prvo ćemo razgovarati o tome što je LEAN. Jednostavna definicija LEAN-a je: “LEAN metodologija je poslovna aplikacija koja sistemski pojednostavljuje procese uklanjanjem neučinkovitosti (otpada) u trenutnom stanju procesa.” LEAN metodologija je rođena iz KUĆE KVALITETE, koju su stvorili Toyotini proizvodni sustavi (TPS). To je poslovna aplikacija koja se temelji na načelima proizvodnje i najboljim praksama za pojednostavljenje procesa i maksimiziranje rezultata u radnoj sredini, smanjenjem varijacija. Iako se može koristiti zajedno sa sljedećim, to je drugačija metodologija u cijelosti od Six Sigma, ISO, Total Quality Management, Kaizen ili kontinuiranoga poboljšanja. Budući da se LEAN fokusira na uklanjanje otpada unutar procesa, oni su identificirani pomoću sedam glavnih oblika otpada. LEAN namjerno cilja i želi eliminirati neučinkovitost u tim područjima i LEAN profesionalci koriste akronim TIM WOOD:

• T (Transportation) Prijevoz

• I (Inventory) Zalihe

• M (Motion) Pokreti

• W (Waiting) Čekanje, gubitak vremena

• O (Overproduction) Prekomjerna proizvodnja

• O (Overprocessing) Prekomjerna obrada

• D (Defects) Defekti

(danas ih je vec 9, pridodani su tokom vremena: neiskorišteni ljudski potencijali I žurba)

Koristi LEAN-a

Postoje šest glavnih prednosti za provedbu LEAN-a:

1. LEAN čini razliku vas od vaših konkurenata: što su učinkovitiji vaši procesi, manji troškovi ulaze u izradu konačnog proizvoda ili usluge, stoga možete biti najniži ponuđač i još uvijek profitabilni.

2. LEAN podržava rast: Kao što je gore spomenuto, kada primijetite da cijeli dan provodite na sastancima ili ste u vatri, to je znak da trenutni procesi ne podržavaju izlazni učinak na učinkovit način. LEAN to rješava bez dodavanja trošak tj. više ljudi na vašu trenuntnu radnu snagu, nego ponovno se usredotočuje na pojedine procese ulaza kako bi se dobila produktivnost na svakoj razini za maksimalni izlaz.

3. LEAN čini vašu radnu snagu produktivnijom: procesi pojednostavljenja i uklanjanje 7 otpada te čini svakog radnika produktivnijim.

4. LEAN promiče viši moral: pomoću alata LEAN zaposlenicima je osigurana autonomija i organizirani proces podnošenja ideja za poboljšanje. Obrađuje svakog člana tima podjednako kako bi aktivno nastavilo s poboljšanjima.

5. LEAN podržava inovaciju: Kada se ispravno provodi, LEAN potiče okruženje inovacije. Potiče članove tima da budu budni te da identificiraju mogućnosti za uštede troškova i povećanje prihoda.

6. LEAN mjeri rezultate učinkovito: uvijek je najvažniji rezultat, ali ne pokazuje i mjeri sve što je važno. S LEAN mjerilima i ključnim pokazateljima performansi (KPIs) više nema "dobro je" ocjena o stanju vaše kompanije ili pojedinih odjela nego uvijek može bolje.

Sa LEAN metodologijom kompanija/organizacija može postići učinkovite procese koji dnevno prate i bilježe uštede troškova. Češće ne nego da, ako kompanija ima dokumentirane postupke, zastarjeli su, ne odgovaraju onome što radnici zapravo rade, a nemaju učinkovite i prikladne mjerne podatke vezane za proces kako bi se osigurao uspjeh u akciji ili prepoznala mogućnosti za poboljšanje. Bez hvatanja mogućnosti za poboljšanje, postupci će vjerojatno biti izvršavani dvostrukim naporima i više birokratije nego što je to normalno i profitabilno. Kompanije koje provode uspješnu LEAN strategiju mogu u prosjeku vidjeti sljedeće rezultate:

65% veća ušteda troškova kroz LEAN projekte

26% povećanje izlaza isporuke

33% po pitanju zaliha

25% povećanje produktivnosti

26% smanjenje troškova otpadaka / ponovne dorade

33% smanjenje prostora / Troškovi najma ili slobodan prostor za obavljanje drugih poslova (npr. širenje proizvodnje)

To nisu iznimni rezultati, niti posebni slučajevi, to se događa u prosjeku. Ove vrste rezultata se događaju zbog načina na koji LEAN mjeri uspjeh ili stagnaciju, bilo da je riječ o jednom procesu, projektu, odjelu ili izvedbi jednog zaposlenika. Pristup LEAN metodologija vodi ravnotežu ulaza i stvara podršku koja postaje dijelom same procedure rada. To stvara dosljednost u rezultatima i stoga balansira vaše gotovinske tokove.

Prijevod je doprinos Targer Engineering & Consulting

06.11.2018 15:44