Redoslijed isporuke: FIFO, LIFO i drugi

Ponekad, kada vam je potreban dio ili proizvod iz vašeg inventara, možete imati više od jedne stavke na zalihi. Koji ćete odabrati? U ovom postu želim predstaviti nekoliko strategija za odabir stavke. Najpoznatiji je FIFO, ali postoji više dostupnih opcija. U mom sledećem postu predstaviću slične strategije ako trebate pokrenuti proizvodnju prije nego što stavka postane dostupna. Autor: Juan Carlos Viela

Uvod 


Kao što je gore rečeno, ovaj post razmatra strategije za odlučivanje koji dio iz veće skupine dijelova treba izabrati. Zahtjev može biti narudžba kupca ili mašina koja treba dijelove za nastavak rada. U svakom slučaju, potreban vam je dio ili proizvod, a ova stavka je lako dostupna. Ako imate samo jednu stavku (ili samo onoliko koliko vam je potrebno), onda je pravilo jednostavno: Uzmite jednu stavku jer nemate drugog izbora. Međutim, ako imate više zaliha nego što vam je potrebno, morate izabrati koju ćete uzeti.

Ovdje moramo razlikovati dvije temeljno različite situacije:

1) Imate (skoro) neograničenu sposobnost da donesete materijal na mesto gde je potrebno. To bi mogao biti, na primjer, proces isporuke gdje je vaša sposobnost otpremanja stvari iz vašeg skladišta mnogo veća od potražnje kupca ili procesa koji troši materijal. U ovom slučaju možete poslati sve što je klijentu potrebno sve dok ga imate na lageru, a pitanje je samo koje proizvode poslati ako imate više proizvoda tog tipa nego što je potrebno. Drugim riječima, ako klijentu trebaju tri tipa A i vi imate deset, koje tri od deset A ćete poslati?

2) Imate ograničen kapacitet za dovođenje materijala na mesto gde je potrebno. To su često proizvodni procesi. Ne možete proizvoditi sve u isto vrijeme, ali morate napraviti redoslijed za proizvodnju. Ovdje morate pogledati ne samo onu vrstu proizvoda koju kupac na kraju želi, već morate uzeti u obzir i sve proizvode koji moraju proći kroz taj proces. Drugim riječima, ako klijenti trebaju tri tipa A, pet tipa B i jedan proizvod tipa C, s kojim ćete početi? O tome će se raspravljati u sljedećem postu.


FIFO - Prvi unutra, prvi izlazi


Najpopularnji i najpoznatiji način je FIFO (prvi unutra, prvi vani). Prva stavka koja je ušla u inventar je prva stavka koja će biti uklonjena. Stavka koja je najduža čeka u inventaru će uvijek biti uzeta prva.

Velika prednost FIFO-a je u tome što dijelovi održavaju redoslijed kojim su stigli. To ima više prednosti. Ako dođe do promjene dizajna, prvo se prodaju nepromjenjeni dijelovi. Ako je potrebno ažurirati sve dijelove, lakše je odrediti koje dijelove treba ažurirati. Slično tome, ako primijetite sistematičnu grešku, lakše je pratiti koje ćete popraviti, a možda će vam čak i pomoći da razumijete uzrok greške. Ovaj redoslijed također izbjegava da dijelovi postanu mnogo stariji od drugih.

FIFO radi sa nasumičnim pristupom inventaru, gdje možete dobiti bilo koji dio u bilo koje vrijeme. Međutim, prednost FIFO-a je u tome što može raditi i sa sekvencijalnim pristupom inventaru, gdje možete dobiti dio samo ako je dio ispred njega uklonjen. Ovo je još jedna prednost, jer kroz dizajn inventara možete primorati svoje ljude da uvijek uzmu sljedeću stavku iz reda. Čak i ako nisu primorani, lakše je jednostavno uzeti sljedeću, umesto da preskočite liniju.

Ovo često nalazite u supermarketu. Zalihe na stalku za začine se uvijek obnavljaju sa stražnjeg dijela, tako da je "najstariji" začin uvijek na prednjem dijelu. Time se izbjegava pretjerano starenje začina i gubitak okusa.


LIFO - Posljednji unutra, prvi izlazi


LIFO (zadnji u, prvi van) je upravo suprotno od FIFO-a. Uvijek uklanjate stavku koja je provela najkraće vrijeme u inventaru. Veliki nedostatak je što će najstarije stavke biti starije i starije i na kraju isteći (rok) prije nego što se upotrijebe. Dakle, LIFO je prilično loša strategija. Nemojte koristiti LIFO ako ga možete izbjeći!

Koristi se samo ako vas tip skladištenja prisiljava na LIFO (tj., Zbog strukture inventara, ne možete pristupiti najstarijoj stavci bez prethodnog uklanjanja ostalih).

Uobičajeni primjer su gomile rasutih materijala kao što su ugljen ili pijesak. Materijal na samom dnu hrpe je najstariji. Međutim, da biste došli do toga, morali biste ukloniti sav drugi materijal. Drugi primjeri su gomila materijala (npr. CD-ovi na vretenu, kutija na kutiji) ili skladišta koja su dostupna samo s jedne strane (npr. podrum krompira ili drugo skladište hrane na velikim farmama).

Čak i ako vas sistem prisili na LIFO, uobičajeno je imati više LIFO skladišta i periodično ih potpuno isprazniti kako bi se izbjeglo pretjerano starenje robe. Dakle, podrum krompira mora biti potpuno prazan jednom godišnje, a vi potpuno iskoristite jednu od vaših gomila pijeska prije nego što pređete na sljedeću.


FEFO - Prvi istekao (rok), prvi izlazi


Sa FEFO (Prvi istekao (rok), prvi izlazi) trebate pratiti datum isteka vaše robe. Strategija je uvijek ukloniti materijal sa najranijim datumom. Ova strategija zahteva skladištenje sa nasumičnim pristupom - ili micanja mnogo robe da bi se došlo do željene stavke. Za većinu trajne robe to nije potrebno. Međutim, ako se bavite kvarljivom robom, to može imati smisla, a može biti i bolja alternativa od FIFO-a.

Na primjer, ako pravite jogurt, možete napraviti smjesu od veoma svježeg mlijeka, a zatim iz druge smjese iz jedva svježeg mlijeka. Iako je druga smjesa novija, možete joj dati raniji datum isteka. Sa FEFO-om, ova druga smjesa bi se prodala prije prve smjese, jer ističe ranije. Zbog toga ćete u cjelini moći da prodate svježije proizvode kupcu i produžite im rok trajanja. To se dešava na račun dodatnog truda postavljanja i praćenja datuma isteka.

Možete čak koristiti i neznatno povezane rokove isteka datuma. Osim Datuma isteka, nakon kojeg proizvod postaje loš, može postojati Najbolje upotrijebiti do, čija je kvaliteta gotovo sigurna. Neke kompanije koriste i Datum isteka roka upotrebe, nakon kojeg proizvod može biti opasan ili Datum uklanjanja nakon čega proizvod mora biti uklonjen iz zaliha iz bilo kojeg razloga. Svi rade kao FEFO; Samo zamjenite vrstu datuma koji želite.


FEMAL – Minimalni životni vijek za prvi rok trajanja


Druga varijanta je FEMAL za najmanji mogući životni vek za prvi rok. Isporučujete dio koji ima prvi datum isteka (kao što je FEFO), ali uz dodatni uvjet da datum isteka mora biti barem onoliko velik koliko i datum isteka roka koji želi kupac.

Za to postoji čak i malo izmijenjena varijanta ako vaš rok trajanja ovisi od upotrebe kod kupca. Primjer u stvarnosti bio bi polimerna smola koja traje 6-12 mjeseci ako se čuva na -18 °C; ali traje samo 4-30 dana ako se čuva na 21 °C. Ako smolu izvadite iz skladišta i dovedete u tvornicu, ona stari brže. Nakon toga, vraćanje u skladište rezultira kraćim datumom isteka. U ovom slučaju postoji FESAL (First Expiry Shortest Ambient Lifetime). Ovdje ažurirate datume isteka na osnovu prethodne istorije proizvoda. Mnogo hvala Juan Carlosu Vieli za ažuriranje u njegovom (španjolskom) članku o FIFO-u ili FEFO-u ili FESAL-u.


HIFO - Najveći ulazi, prvi izlazi


Druga strategija je HIFO (najveći ulazi, prvi izlazi). Ako ste kupili, proizveli ili na drugi način dobili identične proizvode po različitim troškovima, prvo koristite najskuplju (najvišu cijenu). Prednost: NIKAKVA! Srećom, ova metoda je vrlo rijetka.

Ozbiljno, ovo nema prednosti! Umjesto toga, ima nedostatke da propusti sve prednosti FIFO-a ili FEFO-a.

I dalje se ponekad radi zbog knjigovodstvenih razloga. Ovisno o tome kako obavljate svoje računovodstvo, može izgledati bolje na papiru da biste se prvo riješili najskupljih stavki iz grupe identičnih predmeta. Vrijednost inventara može biti (na papiru) niža ako koristite HIFO. U stvarnosti, ona ima uglavnom nedostatke, ali na papiru može izgledati bolje. U zavisnosti od zemlje u kojoj se nalazite, ona može smanjiti vaš oporezivi prihod.


LOFO - Najniži ulazi, prvi izlazi


LOFO (Najniži ulazi, prvi izlazi… ali LIFO je već zauzet) je upravo suprotno od HIFO-a. Roba koju ste kupili najjeftinije se prvo prodaje. Ovo se izuzetno rijetko koristi ako želite povećati knjigovodstvenu vrijednost vašeg inventara ili oporezivog dohotka. Sve u svemu, dok je HIFO rijetkost, LOFO je uglavnom vježba u akademskoj surovosti koja uključuje sve mogućnosti, bez obzira koliko su glupi.


Prvo pronađeno (nije stvarno strategija)


Poslednja strategija nije zapravo strategija, već zajednički pristup u industriji. Ako mu je potreban dio, radnik jednostavno preuzima prvi koji naiđe. Ako je materija organizovana, ovo može biti najbliže. Ako je materija manje organizovana, potrebno je pretraživanje dok ne pronađe stavku.

Ta se “strategija” obično događa ako ne postoji stvarna strategija. Propušta sve prednosti FIFO-a ili FEFO-a i znak je neurednog upravljanja.

Sve u svemu, ako ne znate šta da koristite, koristite FIFO. Alternativno, za pokvarljivu robu možete koristiti FEFO. Držite se podalje od ostatka ako vas ne prisile. Sada, izađite, uredite svoj materijal i organizujte vašu industriju!

Preuzeto sa stranice: Allaboutlean.com

Originalan članak možete pogledati ovdje

17.04.2019 23:31