Još jedna vruća tema na temu Lean proizvodnje jeste "Visual Management"

Autor:

Još jedna vruća tema na temu Lean proizvodnje jeste Vizuelno Upravljanje (Visual Management). To može biti od velike pomoći pri uspostavljanju shop floor-a [1] (radnog prostora) ali ukoliko se izvrši na pogrešan način to može biti poprilično neisplativo i obeshrabrujuće. U ovom postu želio bih vam pokazati osnovna načela vizualnog upravljanja s nekoliko primjera. Vizuelni menadžment je mnogo više od pukoga stavljanja i obilježavanja linijama unutar radnoga prostora.

Osnovna Ideja

Vizualni menadžment ima za cilj olakšati razumijevanje situacije samim gledanjem na radni prostor. Cilj je dobiti što je moguće više informacija uz što manje promatranja ili vremena. Vizualno upravljanje dobro nadopunjuje ideju o odlasku na radno mjesto (jap. Genchi Genbutsu). Također se blisko isprepliće s alatom 5S.

Kao i većina tema o Lean-u, možete upotrijebiti engleski izraz Visual Management ili upotrijebiti japanski izraz. Iako preferiram engleski kada govorim publici engleskog govornog područja, japanski pojam je Mieruka 見える化 (見える ili Mieru što znači biti sposoban vidjeti; 化 ili Ka što označava akciju za stvaranje ili djelovanje). [1]

[1] Shop Floor je područje u proizvodnom pogonu gdje uspostavljena montaža/proizvodnja putem automatizovane mehanizacije ili ljudskim radom ili pak kombinacijom oba. Shop Floor može uključivati obilježeni ili neobilježeni prostor na kojemu se nalaze zalihe, oprema ili skladište.

Tri pristupa vizelnom upravljanju

Po mom mišljenju postoje različiti smjerovi u vizualnom upravljanju. Ja ću ih raspravljati ovdje po redoslijedu, najbolje ću ostaviti za kraj.

Vizualno upravljanje s prikazima podataka na displeju

Andon vizuelna-ploča [2]upravljanje može se obaviti postavljanjem podataka na monitoru u postrojenju. Po meni ovo je najlošije rješenje, ali s nekim informacijama teško je učiniti drugačije.

Jedan od uobičajenih primjera je prikaz digitalnih informacija, često nazvan Andoni (pogledajte također postove istoga autora Sve o Andonu i Kako koristiti Andon - i kako ne). Na takvim informacijama obično se vidi stopa proizvodnje, nedostatci kvalitete i status strojeva.

Također je moguće staviti podatke na papir. Često se to printa, iako volim rukom pisane podatke zbog bolje uključenosti radnika (vidi Prednost rukopisnih podataka u postrojenju).

U idealnom slučaju, ti su podaci grafički prikazani i lako razumljivi, pomoću grafikona, tablica, dijagrama i boja.


Ideja je opet da su podaci tamo u postrojenju. Ovo je korisno ako ne postoji lakši način vizualizacije sistema.[2]

[2] Andon – signalna upozorenja i obavještenja u postrojenjima

Vizualni menadžment uz pomoć oznaka

Drugi je pristup označavanje i obilježavanje lokacija u radionici. Pomoću različitih boja možete označiti što i gdje ide, označiti mjesta tako da stavke i alati odu na tačno predviđena mjesta.

Mnogo takvih oznaka zapravo su regulirana vladinim regulativama. Na primjer, sve oznake za vatru i hitne slučajeve predstavljaju primjere vizualnog upravljanja.

Vizualno upravljanje s alatima i dijelovima

Najbolja vrsta vizualnog upravljanja je ako se informacije o sistemu mogu vidjeti izravno u sistemu. Ako izradite grafikon ili pratite podatke na monitoru, postoji vjerovatnoća da su zastarjeli ili jednostavno pogrešni. Tako da ukoliko možete vidjeti zalihe u postrojenjima ili alate u ladici možete vidjeti izravno, informacije su ažurirane i manje je vjerojatno da su netačne.

Uobičajeni primjeri su ladice alata gdje svaki alat ima svoje mjesto. Vidjet ćete odmah koji alat ide gdje i koji alat nedostaje.

Sličan je pristup sjenila, gdje se ističe sjena svakog alata. Osjenčena ploča ovdje na slici se koristila u zatvoru Alcatraz u San Franciscu. Na kraju smjene stražari su odmah mogli vidjeti da su svi noževi vraćeni ili ako je zatvorenik hodao s potencijalnim oružjem.

Vidio sam slične osjenčene ploče za noževe u prehrambenoj industriji. Menadžeri manje brinu o ubojstvima, ali ne žele da neki alat nestane i potencijalno završi u proizvodima.

Vizualno upravljanje pomoću Layouta

Vizuelno upravljanje također može biti učinjeno s materijalom-robom. Dobra linija FiFo (First In, First Out) ne samo da upravlja inventarom, već pokazuje i gdje se nalazi vaš materijal-roba, koliko još posla postoji i mnoge druge pojedinosti o vašem procesu.

Čak i cjelokupni protok materijala može se vizualizirati kroz raspored mašina. Proizvodna traka je utoliko lakša za razumijevanje od radionice, budući da su strojevi raspoređeni u smjeru protoka proizvodnje. Mnogo je lakše razumjeti gdje je protok materijala otežan.

Sljedeća slika je radni pod u kompaniji Trumpfu, za koje smatram posebno dobro organiziranim i lako razumljivim.

Kao konkretan primjer ovdje je stara kovačnica. Iako je to mnogo manji prostor za uređenje, djeluje zaista zbunjujuće.

Naravno, također sam vidio primjere protoka unutar trgovina koje su bile izgrađene kao labirint pa čak i radnici koji su tamo radili svaki dan imali su poteškoća s razumijevanjem toka materijala. Jasnoća i struktura nisu samo lijepa pedantnom njemačkom inženjeru (meni), ali već zapravo svi imaju prednosti zbog razumijevanje sistema.

Slično tome, moguće je strukturirati vaše zalihe. Supermarket ima predviđenu traku za svaki proizvod. Odmah znate koliko imate kojih materijala. Možete čak i označiti supermarket zelenom i crvenom bojom kako biste se prikazali kad biste mogli ući u kritičnu situaciju u malom zalihama. To je mnogo lakše nego imati nestrukturirano skladište.

Neki primjeri koji nisu baš tako dobri!

Kao i sve, vizualno upravljanje može biti teško. Osobito je lahko pretjerati s oznakama. Slika ispod je postavljena, ali i dr. slični loši primjeri mogu se naći kako su ponosno oglašeni na webu.

Ovo je pretjerano. Ne postoji prednost u vizualnom upravljanju pojedinim olovkama i makazama, pogotovo ako je to lični stol (može biti korisno ako je zajednički radni prostor, ali čak i onda može biti previše).

Također, za ilustraciju ovdje je kabliranje dva različita kompjuterska mjesta za utore. Vidite razliku?

 

Primjeri izvan proizvodnje!

Postoje i primjeri u drugim industrijama. Na primjer, tokom operacije, korištene spužve i gaze pohranjene su u nizu plastičnih vrećica ili obješene na kuke tako da se lahko može vidjeti koliki broj su vratili. Broj hirurških spužava nakon operacije mora biti isti kao i prije, jer u protivnom hirurg mora tražiti nestalu spužvu. Uostalom, ne želite da se bolesnik probudi s medicinskim materijalom unutar sebe.

Za pozitivniji historijski primjer, pogledajte moj post Vizualno upravljanje u toku II svjetskog rata – Posjeta Lascaris ratnih soba na Malti. Tu možete pronaći puno vizualnih ideja za upravljanje prije uporabe kompjutera. Vrlo lijep i otvoren prostor za javnost ako se nađete na Malti :).

Opet, cilj vizualnog menadžmenta je razumjeti situaciju što je brže moguće samim gledanjem u radnome prostoru (ili opet kao drugi izbor prikaz podataka na monitoru postavljenom unutar radnoga prostora). Zato izlazite, olakšajte razumijevanje svoje fabrike i radnoga okruženja i organizirate svoju industriju!

Prijevod je doprinos Targer Engineering & Consulting

06.11.2018 15:32