6 stvari koje su mi se svidjele na najimpresivnijem CV-u kojeg sam imao priliku pročitati

Bazirano na 20 godina iskustva u zapošljavanju; kroz cijelu svoju karijeru dobio sam na hiljade CV-a. Vjerujte mi, vidio sam svašta. Bilo je predugih, prekratkih, previše dosadnih, sa previše grešaka u kucanju, preteških za čitanje i sa svakim izgledom kojeg je moguće zamisliti. Autor: Gary Burnison

Da budem potpuno iskren, nikada nisam bio veliki ljubitelj CV-a. Pa čak sam napisao i knjigu o svim stvarima koje su važnije od CV-a. Da, potreban vam je, ali ono što vam većina stručnjaka ne govori jest da biografije čine samo 10% odluke o zapošljavanju.

Usprkos tome, trebalo bi dosta toga da privuče oštrog kritičara poput mene. Prije nekoliko godina, međutim, bio sam iznenađen kada sam pronašao CV koji me zapravo uspio impresionirati.

Zapravo, bio je to jedan od najboljih CV-a koje sam ikad vidio u svojih 20 godina zapošljavanja i intervjua. Nije imao trikova, nije bilo navedenih kompanija iz Fortune 500 i njegov izgled nije bio nikakvo čudo. Nepotrebno je reći da sam zaposlio tog kandidata.

Evo po čemu se izdvaja od ostalih:

1. Bilo ga je lahko čitati

Ovaj CV imao je dovoljno praznog prostora i bio je dugačak dvije stranice, što se i očekuje ako imate više od 10 godina iskustva.

Sve je bilo lijepo organizovano: razmak između redova bio je ispravan, nazivi kompanija podebljani, naslovi u kurzivu i detalji posla poredani u crticama. Oh, i nijedna greška u kucanju nije pronađena.

Svidjelo mi se što font nije ništa fensi. Previše kandidata troši vrijeme na opsjedanje kojim fontom se koristiti. Neću porediti Times New Roman sa Calibrijem, ali reći ću da bi to uvijek trebalo biti jednostavno i lako za čitanje.

Prema dizajnerima, ovo su najbolji fontovi za upotrebu u CV-u: https://www.cnbc.com/video/2017/08/08/these-are-the-best-fonts-to-use-on-your-resume-according-to-designers.html

2. Ispričao je priču

Ovaj CV ispričao je priču o putovanju kandidata kroz njegovu karijeru. Nije bilo praznina u informacijama (npr. ljeto koje je nedostajalo). Odozgo prema dole bilo je jasno šta je „prije i poslije“. U samo nekoliko sekundi uspio sam vidjeti „uzorak“ rasta karijere kandidata.

Drugim riječima, hronološki spisak historije rada – prema datumu, s najnovijim položajem na vrhu – pokazao je jasan napredak starijih uloga i naprednijih odgovornosti.

3. Navedena su postignuća, a ne samo odgovornosti

Ne zanima me čitanje onoga što ste kopirali i zalijepili s izvornog popisa poslova. Ono što poslodavci zaista žele znati je jeste li natprosječan kandidat koji je sposoban dati mjerljive rezultate – i ova je osoba sjajno dokazala da jeste.

Uvijek je bolje istaknuti svoje odgovornosti detaljno opisujući svoja najimpresivnija postignuća:

Primjeri:

  • Umjesto „proširivanje operacija na međunarodna tržišta“, recite „proširili operacije na osam novih zemalja Latinske Amerike“.
  • Umjesto „vodili tim za marketing i prodaju“, recite „nadzirali tim za marketing i prodaju i postigli 15% godišnjeg rasta u odnosu na 0,5% budžeta“.

4. Govorio je istinu

Nije bilo neslaganja koja su podigla crvene zastave. Sve je bilo za vjerovati i brojevi nisu bili pretjerani.

Još bolje, CV je imao vezu do LinkedIn stranice i profesionalne web stranice te osobe, koji su uključivali portfolio njegovog rada. To mi je olakšalo provjeru činjenica u CV-u, što je zauzvrat učinilo da kandidat djeluje kao poštena osoba.

Moj savjet? Reci istinu – tačka. Jednom mi je kolegica rekla za nekoga ko je u svom CV naveo „osuđeni zločinac“. Kandidat je predao svoj CV, a zatim nazvao menadžera za zapošljavanje i pitao ga je: „Da li biste zaposlili bivšeg osuđenika?“ Nakon niza pitanja i malo pažljivosti, ponudili su kandidatu posao. I na osnovu onoga što sam čuo, na kraju je bilo izvrstan uposlenik.

Iako će vam velika postignuća i prepoznatljiva imena kompanija donijeti prednost, nemojte pogriješiti: Poslodavci će izvršiti provjeru referensi – i ako saznaju da ste nešto lagali, igra je gotova.

5. Nije sadržavao nikakvih klišea

Nije bilo generičnih tvrdnji i zahtjeva na visokom nivou kao što su „kreativan“, „marljiv“, „vođen rezultatima“, „odličan komunikator“ ili, moj najmanje omiljeni, „timski igrač“.

Uključivanje bilo kojeg od ovih klišea učiniće da će HR menadžer zakolutati očima za manje od sekunde. Preskočite česte pridjeve i prekomjerno korištene izraze i umjesto toga idite na radne glagole.

Primjeri:

  • Umjesto „izvrsnog komunikatora“, recite „vodio sastanke sa klijentima licem u lice i govorio na regrutnim događajima“.
  • Umjesto „vrlo kreativan“, recite „dizajnirali i implementirali novu globalnu platformu za nadzor aplikacija“.

6. Došao je preko preporuke

Neće svi imati vezu u svojoj kompaniji iz snova, ali poznavanje nekoga ko vas može uputiti je najefikasniji način da privučete pažnju poslodavca.

Činjenica da je ovaj CV dolazio po preporuci uglednog kolege igrala je značajnu ulogu u nagovaranju da otvorim PDF datoteku. To je, pored nekoliko sekundi koje sam proveo obrađujući, zadalo udarac zbog kojeg sam poželio znati više o kandidatu.

Miniranje CV-a bilo gdje neće vas dovesti nikamo. Svakodnevno dobivam desetke CV-a od ljudi koje ne poznajem, a velika većina ih ostaje neotvorena.

To bi moglo izgledati grubo, ali evo istine: Uvijek biste se trebali potrudili da dobijete mogućnost za predstavljanje. Ako nemate veze, istražite i pronađite prijatelja prijatelja koji poznaje nekoga ko ima ‘prolaz’ u kompaniji.

Zatim zamolite potencijalnu osobu za izlazak na kafu. Nakon što uspostavite pravi odnos, recite im o otvaranju posla koji vas zanima i pitajte mogu li vas preporučiti. Ako to možete postići, garantujem da će se vaš CV pročitati.

Članak 6 things I loved about the most impressive resume I’ve ever seen—based on 20 years of hiring“ autora Gary Burnison-a preveden je sa CNBC.

16.12.2021 14:19